O nas / misja

Fundacja Varsaviana została powołana w dniu 8 maja 2011 roku jako inicjatywa grona przyjaciół i entuzjastów Warszawy. Naszą misją przez ostatnich pięć lat było wspieranie nowatorskich działań promujących Warszawę, upowszechnianie wiedzy o tradycji, historii i kulturze naszego miasta. Staraliśmy się przy tym niezmiennie dostarczyć Państwu dobrej zabawy na najwyższym poziomie.

Nadal zajmujemy się działaniami skierowanymi do młodych mieszkańców Warszawy. Prowadzimy zajęcia o charakterze turystyczno – edukacyjnym. Nie znaczy to jednak, że zapominamy o „starszej młodzieży”. Działamy również na rzecz tych, którym dostęp do wiedzy i poznawania stolicy może ograniczać ich niepełnosprawność.

Od początku naszym mottem zawartym w statucie Fundacji  było „Kształtowanie wśród mieszkańców Warszawy i jej okolic postawy świadomej przynależności do małej ojczyzny”.  Po pięciu latach działalności dostajemy od Państwa potwierdzenie tego założenia. Duża frekwencja podczas naszych wydarzeń i nieustannie rosnące zainteresowanie programem proponowanym przez  Fundację Varsaviana, wciąż motywuje nas do podejmowania nowych wyzwań.

Dziękujemy ludziom kultury i oświaty, artystom i wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji celów naszej Fundacji. Specjalnie podziękowania należą się naszym wiernym Sympatykom, którzy uczestnicząc w naszych wydarzeniach dali nam możliwość przedstawienia uroków i tajemnic Mazowsza – tym samym nadając sens naszym działaniom. Nie możemy zapomnieć o przewodnikach, którzy przez cały ten czas pracując dla Państwa podczas spacerów, wykładów czy gier miejskich wnosili do Fundacji wszystko co mieli w sobie najlepsze – wiedzę, entuzjazm, bezcenne pomysły oraz doświadczenie.

Zapraszamy wszystkich – zarówno tych, którzy chcą zwiedzać i poznawać z nami Warszawę i Mazowsze oraz uczestniczyć w naszych nowych wydarzeniach, jak również i tych którzy mieliby ochotę swój czas i zdolności wykorzystać współpracując z Fundacją Varsaviana.

Dumni z dotychczasowych osiągnięć, z nadzieją patrząc w przyszłość, życzymy sobie i Państwu niezapomnianych wrażeń na szlaku z Fundacją Varsaviana.

Zarząd Fundacji Varsaviana