Lekcje

1. Lekcja przeznaczona dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kiedy król z kolumny przeniósł stolicę do Warszawy”

Na niepogodę przygotowaliśmy lekcję z zakresu stołeczności Warszawy. Jest to propozycja, którą możemy zrealizować zarówno w klasie szkolnej jak i w wynajętej sali, dla około 30 osób. Cena za jedno spotkanie 350 pln brutto. W przypadku przeprowadzenia zajęć w Państwa szkole dojeżdżamy do właściwej placówki. Jeśli zdecydują się Państwo na wariant zewnętrzny lekcji zajmujemy się wynajęciem sali.

Lekcja poruszy zagadnienia z zakresu historii stołeczności Warszawy i rodu Wazów:

• ciekawostki genealogiczne i historyczne
  • szczegóły przenosin  stolicy z Krakowa do Warszawy
  • warszawskie zabytki i artefakty związane z  rodem Wazów panującym  w Rzeczypospolitej Obojga Narodów
  • Trakt Królewski w Warszawie

Zadbaliśmy także o relaks dodając do programu „zabawę w żywy obraz”, podczas której uczniowie odgrywają scenkę do obrazu Jana Matejki. Opcjonalnie można w niej wykorzystać kostiumy aby było ciekawiej i zabawnie. Służymy wtedy pomocą w znalezieniu odpowiedniej wypożyczalni. Ta część programu powinna się zakończyć wspólna fotografia utrwalającą scenkę lub nagraniem video, które dodatkowo przekaże teksty czytane przez uczniów w zainscenizowanej przez nas konwersacji miedzy bohaterami obrazu.

Lekcja pt. Kiedy Król z kolumny przeniósł stolice do Warszawy, to ciekawy wstęp do historii i zwiedzania Warszawy. Zabawa z obrazem i praca domowa, którą przesyłamy przed zajęciami wprowadza konieczność udziału uczniów w zajęciach, co pozwoli im zatrzymać wiedzę w pamięci.

Czas trwania: 1,5 h

1. Lekcja przeznaczona dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Debata: mieszczanin kontra magnat”

Konwencja lekcji oparta na debacie historycznej stawia uczestników przed koniecznością formułowania poprawnych i celowych argumentów. Rozwija elokwencję i zdolności operowania argumentami. To dynamiczna rozgrywka intelektualna, gdzie uczniowie kreują treści wypowiedzi, przedstawiane przez nich w ramach dyskusji.

Uczniowie pracują na materiale historycznym, poznają historię Starego Miasta, pl. Zamkowego,  Krakowskiego Przedmieścia i okolic Warszawy – nierozerwalnie złączonych z historią Warszawy z początków jej stołeczności, aż po utratę niepodległości. Uczestnicy poznają codzienne życie mieszczan i patrycjuszy,  szlachty i magnaterii – ich przywary, tajemnice oraz ciemne sprawki, towarzyszące możnym i możniejszym tamtych czasów.

Uczestnicy gry reprezentują dwa stronnictwa.. Nad przebiegiem debaty trzyma pieczę osoba Króla, który prezentuje tematy poszczególnych rund i czuwa nad prawością stanów debatujących. Po każdej rundzie reprezentant stronnictwa celuje piłeczką do kosza ustawionego w jednym z punktów Sali. Wygrywa zespół, który zgromadzi w koszu większą ilość piłek.

Czas trwania: 1,5 h